Editie#5: Handel en Wandel
24 april 2014: Onze Ode aan Amsterdam begon met een inleiding over Amsterdam in het moeras.
Vervolgens trokken we met de bonte stoet door het centrum om te ontdekken hoe de stad groot werd door geld & tolerantie…
en we brachten het Paleis voor Volksvlijt met ons naar directeur Klaas Knot van de jarige Nederlandsche Bank.
Met live muziek van Kay Krijnen, accordeon, Joris van Beek, viool, Bart de Kater, clarinet • zangeres Samira Dainan • speciale bijdrage van leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest • sprekers • verjaardagscake • gelegenheidsbuurtkoor olv Jan Pieter Koch • rijdend Paleis voor Volksvlijt
1. Oudebrugsteeg, 16.00
Amsterdam van stip in het moeras tot welvarende handelsstad.
2. Nes, 16.15
Vanuit zijn woonhuis gaf de vlaming Dirck van Os, gevlucht voor de katholieke repressie, de eerste vrij verhandelbare aandelen ter wereld uit, die van het bedrijf dat hij mede had opgericht: de VOC. Column van Peter de Waard, economieredacteur van de Volkskrant.
3. Oudemanhuispoort, 16.25
Samira Dainan zong een Joods Marokkaans lied, zeer verwant aan Sefardische muziek.
Beiaardier Charlie Bo Meijering speelde in de Zuiderkerk o.a. Money, money, money van ABBA. We hoorden zijn klokken nog luiden toen we aankwamen:
4. Stopera, bij het beeld van Spinoza, 16.45
Zijn ouders waren gevlucht voor religieuze intolerantie, de Joodse gemeenschap in Amsterdam excommuniceerde hem vanwege zijn radicale ideeën over vrijheid. Asis Aynan sprak over Spinoza, spinazie en Popeye.
Bij Het Vishuisje, hoek Herengracht/Utrechtsestraat was er haring en zongen we het oude “Jan, Pier, Tjores en Corneel”.
Vanaf het balkon boven de sigarenboer zong Samira, van beneden beantwoord door de mannen van het Amsterdams Anadalusisch Orkest. Het werd heel stil in de straat.
5. Frederiksplein, 17.10
Hier stond Samuel Sarphati’s Paleis voor Volksvlijt, hoopvol lanceerplatform voor de economie door kennis, kunst en industrie. Spreekstalmeester Floris Tilanus zei…
6. De Nederlandsche Bank, 17.30
De Nederlandsche Bank is jarig. Klaas Knot wordt toegesproken en toegezongen en neemt een cadeau in ontvangst
Download de route: route 24april
Boven gebruikte kaart is van ca. 1688, gemaakt door Frederik de Wit (1630–1706). Het origineel bevindt zich in de KB, den Haag. Kijk hoe perfect pas deze kaart over een moderne kaart van de huidige stad ligt!
Volg ons!